Περίβλεπτος και μεγαλοπρεπής ορθώνεται σήμερα στον υψηλότερο βράχο του Δήμου Συκεών ο Ιερός Ναός των Αγίων Θεοδώρων,
στον ίδιο σχεδόν χώρο που τον 7ο μ.Χ. αιώνα υπήρχε βυζαντινός Ναός των Αγίων Θεοδώρων (ή και του Αγίου Μερκουρίου), του οποίου εντοπίσθηκαν η θεμελίωση και ψηφιδωτό δάπεδο εξαιρετικής τέχνης. Ο πρώτος ναός ήταν αφιερωμένος στους στρατιωτικούς Αγίους αφού ήταν κτισμένος κοντά στα τείχη όπου γίνονταν οι μάχες με τους διαφόρους επιδρομείς.

Ανέγερση παλαιού Ναού

Το έτος 1964 με άδεια του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος του Α΄ κτίσθηκε ο πρώτος μικρός Ι. Ναός των Αγίων Θεοδώρων Τήρωνος και Στρατηλάτου. Το 1965 ιδρύεται και η ενορία των Αγίων Θεοδώρων (Βασιλικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 811/22.10.1965, ΦΕΚ 198/3.11.1965) που έμελλε να εξυπηρετείται στον Ι. Ναό των 60 μόλις τ.μ. για 11 ολόκληρα χρόνια.

Θεμελίωση νέου Ναού

Στις 18.3.1973 ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Λεωνίδας θεμελίωσε τον νέο μεγαλοπρεπή Ι. Ναό, ενώ ο πρώτος Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονύσιος τέλεσε τα θυρανοίξια του υπογείου Ι. Ναού στις 15.11.1975. Τότε όρισε να τιμάται μαζί με τους Αγίους Θεοδώρους και η μνήμη της Αγ. Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας.

Εγκαίνια Ναού

Η ανέγερση του νέου Ιερού Ναού, τύπου σταυροειδούς μετά τρούλου, έγινε σε διάστημα 14 ετών και τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 27.5.1990 από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κυρό Διονύσιο Α΄. Στον νέο αυτόν Ναό φυλάσσονται λείψανα του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος και της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας. 

Μετονομασία παλαιού Ναού

Μπροστά από την  είσοδο του νέου Ιερού Ναού συνεχίζει να υπάρχει ο μικρός παλαιός Ναός, ο οποίος έχει μετονομαστεί και πανηγυρίζει στη μνήμη του Οσίου και θαυματουργού Ιωάννου του Ρώσου.

Φωτογραφικό Υλικό