«Επεφάνη ο Σωτήρ, η χάρις, η αλήθεια, εν ρείθροις του Ιορδάνου, και τους εν σκότει και σκιά καθεύδοντας εφώτισε, και γαρ ήλθεν, εφάνη το φως το απρόσιτον»

 Αγαπητές/-οί μας αδελφές και αδελφοί,

Ο Χριστός πλησιάζει στην όχθη του Ιορδάνη. Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος δεν γνωρίζει γιατί πρέπει να Τον βαπτίσει, καθώς μπροστά του στέκεται ο Αναμάρτητος και Άγιος. Ο Χριστός έρχεται στον Ιωάννη να βαπτισθεί, όχι για να καθαριστεί, αλλά με την κατάδυσή Του στα ιορδάνεια ρείθρα να σηκώσει στους ώμους Του όλη την αμαρτωλότητα του ανθρώπινου γένους. Η Βάπτισή Του είναι μέρος στο σχέδιο που έχει προνοήσει ο Θεός για τη σωτηρία μας. 

Την ημέρα αυτή φανερώνεται ο Τριαδικός Θεός. Την ημέρα αυτή εκπληττόμαστε από την άκρα Ταπείνωση του Χριστού. Την ημέρα αυτή θαυμάζουμε την υπέρμετρη Αγάπη του Θεού. Την ημέρα αυτή γίνεται το ξεκίνημα της πορείας Του προς τον Γολγοθά για την ολοκλήρωση της Θυσίας και το αποκορύφωμα της Θείας Οικονομίας. Με το Βάπτισμα του Κυρίου αγιάζονται τα νερά και από τότε με νερό και Άγιο Πνεύμα, με το Μυστήριο του Βαπτίσματός μας αγιαζόμαστε κι εμείς και συμφιλιωνόμαστε με τον Θεό. Ανακαινιζόμαστε και γινόμαστε παιδιά Του, υιοί και κληρονόμοι της Βασιλείας Του, τέκνα φωτός. 

«Το αληθινόν φως επεφάνη και πάσι τον φωτισμόν δωρείται». Αυτό είναι το ιδιαίτερο στοιχείο της μεγάλης εορτής των Θεοφανείων. Έρχεται, φανερώνεται το Φως και χαρίζει σε όλους μας τον Φωτισμό. Οι άνθρωποι ζούσαν, και ζούμε ακόμη συχνά, στον φόβο και τη σκιά του σκοταδιού, της αμαρτίας, της άγνοιας. Ανέτειλε το ανέσπερο Φως του Χριστού και διέλυσε όλα τα σκοτάδια του ψεύδους, τις ομίχλες της αμαρτωλής καρδιάς, τα σύννεφα του ταραγμένου μυαλού. Άνοιξαν οι Ουρανοί και έλαμψε ο Ήλιος της Δικαιοσύνης. Μας αποκαλύπτεται η Αλήθεια και σκορπίζεται πλέον το κακό. Ανοίγει ο δρόμος για την κάθαρση, την ανακαίνιση, την αρετή. Μας προσφέρεται ο Θεός, αρκεί να θελήσουμε να ανοίξουμε την ύπαρξή μας στον Φωτισμό Του! Όπως σήκωσε τα βάρη των αμαρτιών μας, ζητά να σηκώσουμε κι εμείς το βάρος του προσωπικού μας σταυρού, αλλά και σαν Κυρηναίοι να προσφέρουμε χέρι βοήθειας και συμπαράστασης στα βάρη των αδελφών μας.

Αδελφοί μας, «Διά λουτρού σωτηρία, δι’ ύδατος το πνεύμα, διά καταδύσεως η προς τον Θεόν ημών άνοδος γίνεται». Η μεγάλη και λαμπρή εορτή των Θεοφανείων ας γίνει αφορμή να καταδυθούμε κι εμείς στην αναζήτηση του νοήματός της. Ας προβληματιστούμε με το βαθύτερο περιεχόμενό της. Ο Χριστός καταδύθηκε στα νερά του Ιορδάνη, βυθίστηκε αργότερα στα βάθη του Άδη, προκειμένου εμείς να αναδυθούμε στο Φως και στην Ανάσταση! 

Εμφανίζεται στο βάθος της καρδιάς μας και φωτίζει το είναι μας. Εκεί θα ζήσουμε το προσωπικό μας θαύμα! Ας Τον δεχτούμε. Ας Του επιτρέψουμε την καλή αλλοίωσή μας. Ας αφήσουμε το Φως Του να ζεστάνει την ύπαρξή μας! Ιδιαίτερα στα φετινά Θεοφάνεια. Με τη στενοχωρία της πανδημίας και συχνά την απογοήτευση στα χείλη. Ας νιώσουμε την ουσία της εορτής και ας γίνουμε φωτεινοί «ψυχή τε και σώματι». Είμαστε ναοί του Θεού! «Κινητά αρτοφόρια» με τη Θεία Κοινωνία του Σώματος και του Αίματός Του! Ας μη φοβόμαστε, ας μην απογοητευόμαστε! Ας ελπίζουμε και ας Του έχουμε εμπιστοσύνη. Εκείνος γνωρίζει τι είναι καλύτερο για τον καθένα μας και θα μας ανακουφίσει. Πρέπει να βγούμε ωφελημένοι πνευματικά από τον πειρασμό που επέτρεψε ο Θεός στην ανθρωπότητα. Οι κλειστές πόρτες των ναών δεν εμποδίζουν τη Φανέρωση του Χριστού μας! Οι ερμητικά κλειστές καρδιές είναι το εμπόδιο. Ας τον αφήσουμε να ψηλαφήσει τους κόμπους της ψυχής μας, να τη λυτρώσει και να μας κάνει δοχεία της Χάρης και του Φωτισμού Του. 

Μπορεί αυτές τις ημέρες και πάλι να τις περνούμε κλεισμένοι στα σπίτια μας, αλλά σαν τους Μαθητές στο υπερώο μπορούμε να Τον «δούμε», να Τον ψηλαφήσουμε, να δεχτούμε την Ειρήνη και το Φως Του. Εκείνος δεν περιορίζεται, αλλά και οι δικές μας ψυχές είναι ελεύθερες και ανοιχτές στο άγγιγμά Του! Ας προσευχηθούμε θερμά! Για να φύγει επιτέλους το κακό της πανδημίας! Να βρουν την ίαση οι ασθενείς και δύναμη οι διακονούντες. Να αναπαυθούν οι ψυχές των αδελφών μας που πέταξαν κοντά στον Θεό. Να φωτισθεί η κτίση όλη και προπάντων οι ψυχές μας! Ας δείξουμε, όπως λέει ο όσιος Παϊσιος «Αγωνιστικό πνεύμα, ταπείνωση, φιλότιμο, αρχοντιά, θυσία. Ο άνθρωπος είναι άχρηστος, άμα λείψη η Χάρις του Αγίου Πνεύματος. Το Άγιο Πνεύμα είναι το φως, το θείο φως».

«Ο επιφανείς, Χριστέ ο Θεός, και τον κόσμον φωτίσας, Δόξα Σοι!». 

Με αγάπη Χριστού

Οι πατέρες της ενορίας