«ωκειώθης τω Χριστώ, Ιωάννη…»

Αγαπητοί αδελφοί,

Ο Θεός μάς αξίωσε και φέτος, στις 27 Μαϊου 2022, να πανηγυρίσουμε στην ενορία μας τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου του Θαυματουργού στον οποίο είναι αφιερωμένος ο μικρός παλαιότερος Ιερός Ναός μας. Η βελτιωμένη υγειονομική κατάσταση επέτρεψε εκατοντάδες πιστών, ενοριτών και προσκυνητών, να πάρουν μέρος στις λατρευτικές εκδηλώσεις, τηρώντας βέβαια ακόμη τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αναστάσιμη χαρά έδωσε το ιδιαίτερο χρώμα στις ακολουθίες οι οποίες τελέσθηκαν με ευλάβεια και συγκίνηση, καθώς είχαμε την ιδιαίτερη ευλογία να έχουμε ανάμεσά μας τη θαυματουργή εικόνα και το μικρό τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου για όλη τη διάρκεια της πανηγύρεως.

Οι ακολουθίες ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης 24 Μαϊου με κατανυκτική αγρυπνία, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης 25 Μαϊου τελέσθηκε μετά τον Εσπερινό το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στο οποίο πήρε μέρος μεγάλο πλήθος πιστών, προκειμένου όλοι να χρισθούν, αλλά και να πάρουν λάδι για τους οικείους τους «εις ίασιν ψυχής και σώματος».

Την παραμονή, Πέμπτη 26 Μαϊου, το πρωί τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, καθώς συνεχίζεται στην ενορία μας το σαρανταλείτουργο της εορτής του  Πάσχα. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σεμνή λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του Αγίου υπό τους ήχους της μουσικής της Φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου Νεάπολης-Συκεών με πλήθος πιστών να ακολουθεί. Ακολούθησε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής στον οποίο προϊστατο ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Γεράσιμος Τσουλπάκης, ο οποίος, αφού μετέφερε στον λαό του Θεού τις θερμές πατρικές ευχές ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Βαρνάβα, περιέγραψε με μια εμπνευσμένη και δυναμική ομιλία τα πρότυπα της πραγματικής ελευθερίας που πρέπει να έχει ο αληθινός χριστιανός στη ζωή του, μιμούμενος το παράδειγμα του τιμωμένου Αγίου Ιωάννου.

Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας της εορτής, η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σε λαμπρό κλίμα πνευματικής ανάτασης, στο τέλος της οποίας ο προεξάρχων πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Κυζιρίδης ανέδειξε με γλαφυρό και συγκινητικό λόγο την αξία της αγάπης, αλλά και την ευεργεσία που προσφέρει  στις ψυχές των πιστών η «βροχή» της υπομονής, αρετές που ιδιαιτέρως διέκριναν το πρόσωπο του Αγίου Ιωάννου.

Η Πανήγυρις έκλεισε το απόγευμα της ίδια ημέρας με την Ιερά Παράκληση του Αγίου που έγινε μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης και ευλάβειας. Ο π. Γεώργιος Μπέτας με πνευματική ομιλία αναφέρθηκε στην τόλμη και το αδάμαστο φρόνημα του Αγίου και τόνισε τη ζωντανή πάντοτε και θαυματουργή παρουσία του ανάμεσά μας. 

Κλείνοντας ευχαρίστησε θερμά όλους τους πατέρες που τίμησαν με την παρουσία τους την πανήγυρη του Αγίου, αλλά και όλους τους πιστούς χριστιανούς, ευλαβείς ενορίτες και φιλόθεους προσκυνητές, οι οποίοι συνέρρευσαν για να τιμήσουν τον λαοφιλή Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο. 

Αδελφοί μας,

Ο όμορφος καλοκαιρινός καιρός, οι καλλίφωνες ψαλμωδίες και τα αρώματα των λουλουδιών της ανθοέκθεσης που για πρώτη φορά φέτος οργανώθηκε στο πλαίσιο του πανηγυριού συνετέλεσαν όλα στη χαρά του εορτασμού. Υπεράνω όλων, όμως, στέκεται η φανερή ωφέλεια των ψυχών που συμμετείχαν και που ένιωσαν έντονη την επαφή με τον Θεό και τον Άγιό Του. 

Ευχόμαστε οι πρεσβείες του Αγίου Ιωάννου να μας συνοδεύουν πάντοτε!

Με αγάπη Χριστού

Οι πατέρες της ενορίας