Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Συκεών πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση μνήμης Μικρά Ασία Χαίρε για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο πρωτοπρ. π. Γεώργιος Μπέτας τόνισε ότι η αγαπημένη Μικρά Ασία παραμένει πάντοτε ζωντανή στη μνήμη μας και ότι η αποψινή εκδήλωση αποτελεί ένα ταπεινό στεφάνι μνήμης και τιμής εκ μέρους της ενορίας των Αγίων Θεοδώρων Συκεών. Τον συντονισμό και παρουσίαση των ομιλητών ανέλαβε ο π. Γεώργιος Αντωνιάδης, γνήσιος απόγονος και ο ίδιος των προγόνων της μικρασιατικής γης.

Το πρώτο θέμα σχετικά με τη «Βεβήλωση των Μοναστηριών του Πόντου» ανέπτυξε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης με λόγο ακαδημαϊκό, τεκμηριωμένο και συγκινητικό.

Το δεύτερο μέρος ήταν μια κατάθεση ψυχής από τη συγγραφέα κ. Θεοδώρα Ιωαννίδου-Καρακουσόγλου για την «Εξόντωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πόντου», η οποία με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αμέτρητες καταγεγραμμένες από την ίδια μαρτυρίες επιζώντων, αλλά και ζωντανό ύφος περιέγραψε τα μαρτύρια και τις κακουχίες των κληρικών της ποντιακής καταστροφής.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος ποιμενάρχης μας κ.κ. Βαρνάβας, ο οποίος ευχαρίστησε τους πατέρες και συνεργάτες της ενορίας, προπάντων όμως τους ομιλητές που με τις ομιλίες τους έδωσαν την ευκαιρία τόσο στους μεγαλύτερους όσο και στους νεότερους να αναλογιστούν και να εκτιμήσουν το μέγεθος της θυσίας και της προσφοράς των θυμάτων της μικρασιατικής καταστροφής.

Τα υγρά, δακρυσμένα βλέμματά τους, τόνισε, θα θυμίζουν πάντοτε την ανάγκη της άσβεστης μνήμης, την ανάγκη να γνωρίζουμε τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας. Η γνώση της ιστορίας αποτελεί το θεμέλιο ζωής για τη σύγχρονη κοινωνία μας.