Αγαπητές και αγαπητοί αδελφές και αδελφοί,

Παραμονές της Μεγάλης Εβδομάδας και η ενορία μας θέλοντας να προετοιμαστούμε πνευματικά για τις πιο ιερές ημέρες της πίστης μας πραγματοποίησε την Πέμπτη 6 Απριλίου απογευματινό προσκύνημα στην Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Χορτιάτη.
Ανηφορίζοντας μέσα στο πανέμορφο βουνό οι περίπου πενήντα ενορίτες και ενορίτισσες φέραμε στο μυαλό μας τη φράση που ακούσαμε στο ευαγγέλιο της προηγούμενης Κυριακής: «Ιδού αναβαίνομεν εις Ιεροσόλυμα». Ο Χριστός είχε πάρει παράμερα τους δώδεκα Μαθητές Του και καθώς προχωρούσαν στον ανηφορικό δρόμο προς την Ιερουσαλήμ τούς εμπιστεύθηκε όσα επρόκειτο να συμβούν τις επόμενες ημέρες, το Πάθος και την Ανάστασή Του.
Με αυτές τις σκέψεις και εμείς ανεβήκαμε σε μια σύγχρονη πνευματική Ιερουσαλήμ για να πάρουμε λίγη ακόμη γεύση από το πλήρωμα της αγάπης και της θυσίας του Κυρίου μας.
Και όπως ακριβώς λίγες ημέρες πριν από αυτά τα γεγονότα είχε προηγηθεί η Μεταμόρφωσή Του στο όρος Θαβώρ, έτσι και εμείς, αυτό το ιλαρό απόγευμα, καταφύγαμε στον Ιερό Ναό της Μονής που τιμά τη Μεταμόρφωσή Του. Εκεί, νιώσαμε έντονη την παρουσία του Θεού καθώς παρακολουθήσαμε την τέλεση του Μυστηρίου του Ιερού Ευχελαίου από μεγάλο αριθμό ιερέων. Αναπαυθήκαμε και ενισχυθήκαμε από τον απλό, κατανοητό, αλλά και άκρως θεολογικό λόγο του ομιλητή, του πανοσιολογιοτάτου π. Γερασίμου Τσουλπάκη. Και σαν τους τρεις Μαθητές του Κυρίου κάτω από τη νεφέλη, γονατίσαμε κάτω από το Ευαγγέλιο για να δεχθούμε τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Χρισθήκαμε με το άγιο έλαιο και προσκυνήσαμε με ευλάβεια τον θησαυρό της Μονής, την πολύτιμη εικόνα της Παναγίας της Χορταϊτισσας ζητώντας την προστασία και τις πρεσβείες Της.
Ακολούθησε επίσκεψη στο αρχονταρίκι όπου οι αδελφές της Μονής μάς πρόσφεραν με χαμόγελο και περίσσεια αγάπης το παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα.
Με ανάταση ψυχική και αλλοίωση πνευματική πήραμε τον δρόμο της επιστροφής. Η εμπειρία του προσκυνήματος μάς βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε πόσο πολύ όλοι οι άνθρωποι έχουμε αγαπηθεί από τον Χριστό μας και έτσι να μπορέσουμε ο καθένας και η καθεμιά μας να βιώσει εντονότερα τη θυσία και τα Πάθη Του.

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!
Οι πατέρες της ενορίας