Αγαπητοί/ές ενορίτες και ενορίτισσες,
Ο Χριστός μάς αξίωσε και φέτος, το 2023, να ζήσουμε τα Άγια Πάθη Του και να πανηγυρίσουμε την ένδοξη Ανάστασή Του στην ενορία μας των Αγίων Θεοδώρων Συκεών με ανάταση ψυχική και αλλοίωση πνευματική. Με τις κατανυκτικές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας οι πιστοί μπορέσαμε να βιώσουμε εντονότερα τη θυσία του Κυρίου και τα Πάθη Του και να νιώσουμε και να χαρούμε δυνατότερα το γεγονός της Ανάστασής Του. Όλες τις ημέρες ο ναός μας ήταν κατάμεστος από τα πλήθη των πιστών που παρακολούθησαν τις πολύωρες ακολουθίες ζώντας το Θείο Δράμα με προσοχή, ευλάβεια και κατάνυξη.
Κυριακή Βαϊων, στην πρωινή πανηγυρική Θεία Λειτουργία, η θριαμβευτική είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα υπενθύμισε σε όλους μας την είσοδό Του στο μονοπάτι της Οδύνης και του Πάθους. Οι μικροί σταυροί από φοινικόφυλλα, που ετοιμάστηκαν από τα παιδιά των κατηχητικών μας, μοιράστηκαν σε όλο το εκκλησίασμα ως ευλογία και ως σύμβολο του προσωπικού αγώνα του καθενός και της καθεμιάς μας.
Το ίδιο βράδυ σηκώθηκε η αυλαία της Μεγάλης Εβδομάδας με την ολόσωμη εικόνα του Νυμφίου Χριστού να τοποθετείται στο μέσον της Εκκλησίας, για να δηλώνει ότι ο «ωραιότερος των νυμφίων» αδιάκοπα θα έρχεται και θα ξαναέρχεται διεκδικώντας με την εκούσια θυσία Του την αγάπη και την πίστη των ανθρώπων.
Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη: στο χαμηλωμένο φως του ναού πλειάδα από ιερόπαιδες με αναμμένες λαμπάδες περιστοιχίζουν τον Νυμφίο, ενώ το συγκλονιστικό τροπάριο της Κασσιανής προκαλεί ρίγη συγκίνησης. Ώρα για έμπρακτη μετάνοια και συγχώρηση!
Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης, μετά την ακολουθία του Νιπτήρος, τελέσθηκε το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου εις ίασιν ψυχής και σώματος, στο τέλος του οποίου οι πιστοί χρίσθηκαν με το άγιο έλαιο.
Το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης στη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου γίνεται ανάμνηση της παράδοσης από τον Χριστό μας του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας κατά τον Μυστικό Δείπνο. Μεγάλο πλήθος πιστών κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων. Το ίδιο βράδυ έλαβε χώρα η ακολουθία των Παθών, η ακολουθία, όπως λέγεται, των Δώδεκα Ευαγγελίων. Στον κατάμεστο ναό, η πένθιμη πομπή οδήγησε μέσα από τα πλήθη τον Σταυρό με τον Εσταυρωμένο Ιησού, για να υψωθεί ανάμεσά μας η ανοιχτή αγκαλιά της Σταυρωμένης Αγάπης.
Ξημέρωσε η Μεγάλη Παρασκευή με την Αποκαθήλωση και τον Επιτάφιο. Στολισμένος μοναδικά, μαγνήτισε βλέμματα και ψυχές. Μετά τη βραδινή ακολουθία και τα Εγκώμια, έγινε έξοδος και περιφορά του Επιταφίου, στην οποία πήραν μέρος εντυπωσιακά μεγάλα πλήθη πιστών. Στη διασταύρωση των οδών Παπαναστασίου και Παρασκευά πραγματοποιήθηκε η εξόχως συγκινητική συνάντηση του Επιταφίου μας με τον Επιτάφιο της ενορίας του Αγίου Δημητρίου Συκεών. Οι ιερείς θυμιάτισαν τους επιταφίους, ανέπεμψαν δεήσεις και αντάλλαξαν ασπασμούς αγάπης, ενώ όλοι οι πιστοί των δύο ενοριών αντάλλασσαν συγκινημένοι ευχές.
Η πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου έγινε σε πανηγυρικό κλίμα. Ανάστα ο Θεός και οι ιερείς σκόρπισαν στους πιστούς τα φύλλα δάφνης συμβολίζοντας τη νίκη του Χριστού επί του θανάτου. Συγχρόνως οι νέοι και οι νέες, ακολουθώντας το σχετικό έθιμο, προκαλούσαν θόρυβο και βρόντο χτυπώντας ξύλα και μέταλλα.
΄Εφτασε το βράδυ της Ανάστασης. Το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα άναψε στις λαμπάδες όλων και το «Χριστός Ανέστη» αντήχησε χαρούμενο και πανηγυρικό. Ο ναός ήταν κατάμεστος σε όλη τη διάρκεια της αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας. Στο τέλος ο λαός του Θεού κοινώνησε το Σώμα και Αίμα του Χριστού και όλοι δεχθήκαμε από τα χέρια των ιερέων μας ως ευλογία της εκκλησίας μας το πασχαλινό κόκκινο αβγό.
Το επόμενο πρωί της Κυριακής του Πάσχα τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου η «Δεύτερη Ανάσταση», δηλαδή ο Εσπερινός της Αγάπης, όπου ακούστηκε το Ευαγγέλιο σε πολλές γλώσσες.

Αδελφοί μου, ας ευχαριστήσουμε θερμά τον Θεό για όλες αυτές τις ευλογίες! Ευχόμαστε να μας αξιώσει και του χρόνου!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά!

Με αγάπη Χριστού

Οι πατέρες της ενορίας