Αγαπητές αδελφές και αγαπητοί αδελφοί,

Κύλησε σαν το νεράκι η φετινή κατηχητική χρονιά. Πράγματι, δεν το καταλάβαμε πώς πέρασε φέτος ο καιρός και φτάσαμε στο τέλος των συναντήσεών μας στις συνάξεις μελέτης της Αγίας Γραφής, καθώς και των ομιλιών μετά την Παράκληση της Παναγίας μας τα απογεύματα της Τετάρτης.
Κλείνοντας, λοιπόν, την κατηχητική περίοδο 2022-2023, η ενορία μας πραγματοποίησε την Πέμπτη 18 Μαϊου 2023 προσκυνηματική εκδρομή σε μοναστήρια της Δράμας. Σχεδόν εξήντα ενορίτες και ενορίτισσες αναχωρήσαμε μετά την πρωινή Θ. Λειτουργία με πρώτο προορισμό την Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στη Σίψα. Σε όλη τη διαδρομή ο π. Γεώργιος Αντωνιάδης με εμπεριστατωμένο λόγο σκιαγράφησε τον ιστορικό καμβά της περιοχής κατά τους νεότερους χρόνους, ανατρέχοντας ιδίως στις συχνά μαρτυρικές σελίδες της ιστορίας των χωριών και πόλεων κατά τη γερμανο-βουλγαρική κατοχή, αλλά και στους αγώνες και τις δραματικές τελευταίες στιγμές κατοίκων και ιεραρχών.
Στην Ιερά Μονή Αναλήψεως του Σωτήρος στη Σίψα οι αδελφές μάς υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη αγάπη. Στη Μονή κυριαρχεί η μορφή του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη. Συγκινημένοι προσκυνήσαμε τον τάφο του και την ιερή κάρα του στον παλαιό, ανακαινισμένο πλέον, Ιερό Ναό, όπου λειτουργούσε ο ίδιος ο Άγιος. Στη βόρεια πλευρά του νέου Ιερού Ναού του αναπαύεται ο μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παύλος, στον τάφο του οποίου οι πατέρες της ενορίας τέλεσαν τρισάγιο στη μνήμη του. Ακολούθησε αναλυτική ξενάγηση από αδελφή της Μονής και παραδοσιακό μοναστηριακό κέρασμα.
Για το μεσημεριανό φαγητό κατευθυνθήκαμε στην πόλη της Δράμας, όπου γευθήκαμε τους ντόπιους νόστιμους μεζέδες της. Νωρίς το απόγευμα αναχωρήσαμε για τον δεύτερο προορισμό μας, την Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας στο όρος Παγγαίο. Μας συνόδευσε μια δυνατή βροχή που όχι μόνο δεν κατάφερε να μειώσει το κέφι και τη διάθεση των προσκυνητών, αλλά αντίθετα μας χάρισε ένα υποβλητικό σκηνικό με το βουνό γύρω από τη Μονή να στεφανώνεται με σύννεφα ομίχλης, θαρρείς και η ίδια η Παναγία μας άπλωνε το Μαφόριό Της για να μας σκεπάσει. Με ευλάβεια προσκυνήσαμε την Ιερή αχειροποίητη θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας και ακούσαμε το ιστορικό της Μονής και της Εικόνας που μας ανέπτυξε αδελφή της Μονής. Στη συνέχεια με κατάνυξη παρακολουθήσαμε την ακολουθία του Εσπερινού και, αφού οι πρόσχαρες αδελφές μάς πρόσφεραν καφέ και κέρασμα, πήραμε την ευχή της Γερόντισσας Αντωνίνης και αναχωρήσαμε για τη Θεσσαλονίκη.
Στον δρόμο της επιστροφής ο π. Γεώργιος Μπέτας «σφράγισε» το προσκύνημά μας με πνευματικό λόγο κάνοντας αναφορά στην αναγκαιότητα της μελέτης του λόγου του Θεού όλο τον χρόνο. Υπενθυμίζοντας τη διήγηση του Ευαγγελίου της περασμένης Κυριακής για τη συνάντηση του Χριστού με τη Σαμαρείτιδα, τόνισε ότι κι εμείς συναντιόμαστε με τον Κύριο, καθισμένο αιώνια δίπλα στο «πηγάδι» Του, που, όπως ερμηνεύουν οι πατέρες, είναι το Ευαγγέλιο, η πηγή με το νερό της ζωής. «Συνεχίζοντας, είπε, πάντα τη συζήτηση που άρχισε δίπλα από το πηγάδι εκείνο το ζεστό μεσημέρι», βρισκόμασταν όλη τη χρονιά μαζεμένοι κοντά Του, «καθισμένοι στα πόδια Του» όπως η Μαρία, για να ακούσουμε τον λόγο Του και να πάρουμε δύναμη για τον καθημερινό μας αγώνα. Φτάνοντας, λοιπόν, στο τέλος της φετινής χρονιάς, ας αναλογιστούμε ότι η προσπάθειά μας για μάθηση του Λόγου του Θεού και βιωματική γνώση του Προσώπου Του είναι μια ισόβια προσπάθεια. Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, ας μη χαλαρώσουμε πνευματικά και ξεχαστούμε, γιατί τα ταγκαλάκια δεν κάνουν διακοπές! Και όπως μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού, το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό, έτσι και μέσα στη ζέστη, αλλά και τη ζέση του πνευματικού καλοκαιριού η δροσιά του Λόγου του Θεού ας συνεχίζει να μας ζωογονεί, να μας φρεσκάρει, να μας ανακαινίζει».
Βραδάκι πια επιστρέψαμε ενισχυμένοι ψυχικά και με αναπτερωμένες τις δυνάμεις μας. Καλή Δύναμη Χριστού σε όλες και όλους! Καλό καλοκαίρι! Αμήν!
Οι πατέρες της ενορίας