«Προστάτης θερμός εδείχθης, θεοφόρε Ιωάννη…»

Αγαπητές αδελφές και αγαπητοί αδελφοί,
Στις 27 Μαϊου 2023 η ενορία μας πανηγύρισε τη μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου του Θαυματουργού στον οποίο είναι αφιερωμένος ο μικρός παλαιότερος Ιερός Ναός μας. Είχαμε και φέτος την ιδιαίτερη ευλογία να έχουμε ανάμεσά μας τη θαυματουργή εικόνα και το μικρό τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου για όλη τη διάρκεια της πανηγύρεως.
Οι πανηγυρικές ακολουθίες διήρκεσαν μία εβδομάδα. Ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας 22 Μαϊου με Θεία Λειτουργία. Την Τρίτη 23 Μαϊου τελέσθηκε το πρωί η Θεία Λειτουργία, η τελευταία του αναστάσιμου σαρανταλείτουργου και το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε πανηγυρική αγρυπνία με Εσπερινό, Όρθρο και αναστάσιμη Θεία Λειτουργία για την Απόδοση της μεγάλης εορτής του Πάσχα. Παρόμοια αναστάσιμη Θεία Λειτουργία τελέσθηκε και το πρωί της Τετάρτης 24 Μαϊου, ενώ το απόγευμα έγιναν η ακολουθία της Απόδοσης του Πάσχα, στην οποία εψάλη το τελευταίο «Χριστός Ανέστη», και ο Εσπερινός της μεγάλης εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου. Την επομένη ημέρα, Πέμπτη 25.05.2023, εορτή της Αναλήψεως, το πρωί τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ο Εσπερινός και το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στο οποίο πήρε μέρος πλήθος πιστών, προκειμένου όλοι να χρισθούν, αλλά και να πάρουν λάδι για τους οικείους τους «εις ίασιν ψυχής και σώματος».
Την παραμονή, Παρασκευή 26 Μαϊου, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η λιτανεία της Ιεράς Εικόνας του Αγίου με τη συνοδεία της μουσικής της Φιλαρμονικής μπάντας του Δήμου Νεάπολης-Συκεών και με πλήθος πιστών να ακολουθεί. Ακολούθησε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής στον οποίο προέστη ο πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Συμεών Παπαγεωργίου, ο οποίος με γλαφυρό και δυναμικό λόγο αναφέρθηκε στην Ανάσταση του Κυρίου και τη σημασία της για τη ζωή των Χριστιανών, καθώς και στις ζωντανές εικόνες του Χριστού που είναι οι Άγιοί Του.
Το πρωί της κυριώνυμης ημέρας της εορτής, η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σε λαμπρό κλίμα πνευματικής ευφορίας. Ο προεξάρχων πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Τζίτζος ανέπτυξε αναλυτικά σε μια συγκινητική ομιλία τον βίο του Αγίου Ιωάννου, τις αρετές του, αλλά και τη συνεχή παρουσία και προστασία του στη ζωή των πιστών Χριστιανών. Κλείνοντας τον λόγο του μετέφερε στους πιστούς ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Βαρνάβα τις θερμές πατρικές ευχές του και ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους για τη συμμετοχή τους στην πανήγυρη του ναού, ιδιαιτέρως δε τον κ. Λάζαρο Κυρίζογλου, Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, με του οποίου, άλλωστε, την ευγενή παραχώρηση είχε η ενορία μας για μια ακόμη χρονιά τη μεγάλη ευλογία να φιλοξενήσει το μικρό τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου καθ’ όλη τη διάρκεια της πανηγύρεως.
Η Πανήγυρις έκλεισε το απόγευμα της ίδια ημέρας με Εσπερινό και την Ιερά Παράκληση του Αγίου. Ο π. Γεώργιος Μπέτας με πνευματική ομιλία αναφέρθηκε στον διωγμό των Αγίων της Εκκλησίας διαμέσου των αιώνων, καθώς και στο θάρρος, στην υπομονή και την ταπείνωση του Αγίου Ιωάννου, αρετές με τις οποίες κατόρθωσε να μετατρέψει την αλγεινή αιχμαλωσία του σε πνευματική ελευθερία και αγιότητα. Στο τέλος, ευχαρίστησε θερμά όλους τους πατέρες που τίμησαν με την παρουσία τους την πανήγυρη του Αγίου, αλλά και όλους τους ευλαβείς ενορίτες και προσκυνητές, οι οποίοι συνέρρευσαν για να τιμήσουν τον τόσο λαοφιλή Άγιο Ιωάννη.
Ακολούθησε στην αυλή του Ιερού Ναού μουσικοχορευτική εκδήλωση στην οποία οι χορευτικές ομάδες των Α΄ και Β΄ ΚΑΠΗ Συκεών χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς υπό τους ήχους ζωντανής μουσικής και με τραγούδια που απέδωσε ο λαμπαδάριος του ναού κ. Δρακόπουλος Παναγιώτης. Το τέλος της εκδήλωσης, αλλά και όλης της λαμπρής πανηγύρεως σφραγίστηκε με τραγούδια και χορούς όπου όλοι μαζί οι πιστοί πήραν μέρος με κέφι και εξαιρετική διάθεση.
Και του χρόνου!