Αγαπητές/οί αδελφές/οί μας,

Μέσα στον δυνατό καύσωνα του φετινού καλοκαιριού η ενορία μας πρόσφερε στους πιστούς της μια ευκαιρία αλλαγής, μια όαση αναψυχής και πνευματικής αναγέννησης. Στις 21-24 Αυγούστου 2023 πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη. Ένα πούλμαν με πενήντα άτομα και επικεφαλής τους πατέρες της ενορίας π. Γεώργιο Μπέτα και π. Γεώργιο Αντωνιάδη, ξεκινήσαμε το πρωί της Δευτέρας 21 Αυγούστου και αφού διασχίσαμε την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, μετά τον απαραίτητο έλεγχο στα ελληνοτουρκικά σύνορα Κήπων, απολαύσαμε την όμορφη διαδρομή στην Ανατολική Θράκη συναντώντας τις πόλεις Κεσάνη, Μάλγαρα, Ραιδεστό, όπου έγινε μια στάση για ξεκούραση, Σηλύβρια, Ηράκλεια, Καλλικράτεια. Βραδάκι φτάσαμε στη Βασιλεύουσα. Κοντά μας βρέθηκε για να μας συνοδεύει ο θαυμάσιος ξεναγός μας κ. Εκρέμ, ο οποίος σε όλο το ταξίδι μάς άφησε κατάπληκτους με τις υπέροχες ξεναγήσεις του. Τακτοποιηθήκαμε σε ξενοδοχείο στην όμορφη περιοχή του Πέραν, στο Τακσίμ, στου οποίου τον εντυπωσιακό πεζόδρομο κάναμε τον πρώτο μας περίπατο.

Την επομένη αλλάξαμε…ήπειρο! Με πλοίο από το λιμάνι της Πόλης περάσαμε στην ασιατική πλευρά, στη Χαλκηδόνα. Περπατήσαμε στους δρόμους της με τα καφέ και την αγορά, για να επισκεφθούμε τον Ιερό Ναό της Αγίας Ευφημίας. Μας περίμενε ο σεβάσμιος π. Ναυκράτιος, ο οποίος με γλυκύτητα και καλοσύνη μας ξενάγησε. Κατόπιν στη δροσερή εσωτερική αυλή του ναού μάς πρόσφερε ένα εξαιρετικό κέρασμα. Ακολούθησε η επίσκεψή μας στο επισκοπικό κτίριο και στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, όπου γίναμε αποδέκτες εγκάρδιας υποδοχής και ξενάγησης από τον  πρωτοσύγκελο π. Ευγένιο και τον π. Βασίλειο. Από το λιμάνι επιβιβαστήκαμε σε καράβι με προορισμό την υπέροχη Πρίγκηπο, το τέταρτο και μεγαλύτερο νησί των Πριγκηποννήσων. Εντυπωσιαστήκαμε από τα θαυμάσια ξύλινα αρχοντικά της του περασμένου αιώνα. Καταλήξαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Εκεί μας περίμενε ο π. Δημήτριος, ο οποίος με περισσή ευγένεια μάς πληροφόρησε για την ιστορία του ναού και του τόπου. Η εκδρομή μας στην Πρίγκηπο ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μας ψηλά στον λόφο, στον Άγιο Γεώργιο τον Κουδουνά, όπου ο π. Ιεζεκιήλ μάς μίλησε για τη θαυματουργική εύρεση της εικόνας του Αγίου και μας δώρισε ως ενθύμιο μικρά κουδουνάκια. Πριν πάρουμε το καράβι της επιστροφής, γευματίσαμε σε παραλιακό εστιατόριο του νησιού με τους γλάρους να πραγματοποιούν …εφορμήσεις στα πιάτα μας ανεβάζοντας έτσι την εύθυμη διάθεσή μας και κάνοντας αλησμόνητο το μεσημεριανό μας. Στη σχεδόν τετράωρη επιστροφή με το καράβι αφεθήκαμε στη μαγεία του δειλινού με την πανέμορφη εικόνα της Πόλης να μας υποδέχεται με τις νυχτερινές φωταψίες των μνημείων της.

Τετάρτη 23 Αυγούστου. Τα εννιάμερα της Παναγίας μας. Τα βήματά μας μάς φέρνουν στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών για μια σύντομη επίσκεψη. Συγκινημένοι και με βραχνή φωνή ψάλλουμε το «Τη Υπερμάχω». Φεύγουμε, βιαζόμαστε να φτάσουμε στο Πατριαρχείο μας για εκκλησιασμό. Στον πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου ιερουργεί ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως κ.κ. Στέφανος. Τον διακονεί ο π. Οικουμένιος, πνευματικό ανάστημα της ενορίας μας. Ο Ναός την ημέρα αυτή πανηγυρίζει την Παναγία Φανερωμένη, μία από τις τρεις εικόνες που διασώθηκαν κατά τη Μικρασιατική καταστροφή από την Κύζικο και έχει θησαυριστεί εκεί. Συγκίνηση και κατάνυξη. Θεία Ευχαριστία στο Φανάρι! Η χαρά όλων είναι απερίγραπτη. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως κ.κ. Στέφανος και ο Μητροπολίτης Προύσης κ.κ. Ιωακείμ μάς υποδέχονται και μας απευθύνουν χαιρετισμούς με περίσσεια αγάπης και χαράς για την παρουσία μας. Φυσικά οι στιγμές απαθανατίζονται με τις σχετικές φωτογραφίες. Ακολουθεί περίπατος και καφεδάκι στα γύρω δρομάκια, πριν πάρουμε τον δρόμο για το προσκύνημά μας εκτός των Τειχών στη Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, στην Παναγία τη Μπαλουκλιώτισσα, όπου βρίσκονται οι Τάφοι των Πατριαρχών και το Αγίασμα με  τα «μισοτηγανισμένα ψάρια» του θρύλου. Ακούμε τις όμορφες διηγήσεις για το Αγίασμα της Παναγίας και την ονομασία της «Παναγία Μπαλουκλί» και με τη σκέψη ακόμη στις παραδόσεις και τους θρύλους φεύγουμε για το λιμάνι του Εμίνονου στον Κεράτιο κόλπο. Από εκεί με ναυλωμένο καραβάκι ξεκινούμε τη βόλτα μας στον χιλιοτραγουδισμένο Βόσπορο. Ανάμεσα σε δυο ηπείρους και δυο θάλασσες, γλιστρούμε στα νερά του με το βλέμμα να μη χορταίνει στις όχθες του τις βυζαντινές εκκλησίες, τα κάστρα και τα τείχη, τα εντυπωσιακά αρχοντικά, τους κήπους, τα παλάτια των Οθωμανών, τις τρεις κρεμαστές γέφυρες. Επιστρέφουμε στο λιμάνι για να ακολουθήσει δείπνο σε ψαροταβέρνα, όπου το ελληνικό μας κέφι κλέβει τις εντυπώσεις. 

Η υπέροχη ημέρα έκλεισε με την επίσκεψή μας στον ναό των ναών, την Αγια-Σοφιά μας. Τι κι αν τώρα τη λειτουργούν ως τζαμί; Καθώς έπεφτε το σκοτάδι, κάτω από τον απερίγραπτο τρούλο της, ακούγοντας την ξενάγηση του κ. Εκρέμ, εμπεριστατωμένη, νιώθοντας τον αγιασμένο από τις βυζαντινές θείες Λειτουργίες αέρα της, νιώσαμε ρίγη δέους και συγκίνησης να διατρέχουν τις ψυχές μας.

Η τελευταία ημέρα του ταξιδιού μας προέβλεπε επίσκεψη στη σκεπαστή αγορά, το καπαλί τσαρσί, για τα απαραίτητα δωράκια και ενθύμια. Ακολουθώντας την ίδια διαδρομή στη θρακική πεδιάδα, επιστρέψαμε το βράδυ στην αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη.

Ήταν ένα ταξίδι με γοητεία. Ένα ταξίδι που σαν δάσκαλος μάς πήρε από το χέρι και μας έφερε σε μονοπάτια κατευθείαν στο εσωτερικό της ψυχής μας. Ήταν ένα πνευματικό προσκύνημα, ένα προσκύνημα Πίστης και Ιστορίας για όλους και όλες μας. Και γι’ αυτούς που πατήσαμε για πρώτη φορά στα χώματα της Πόλης και γι’ αυτούς που ξαναέφεραν τα βήματά τους στους δρόμους της και στα μνημεία της. Ας ευχηθούμε να αξιωθούμε να ξαναβρεθούμε στα χώματά της!

Καλή Δύναμη Χριστού σε όλες και όλους! Αμήν!