Αγαπητές και αγαπητοί αδελφές και αδελφοί,
Άνοιξε το Τριώδιο και σε λίγο μπαίνουμε στη Μεγάλη Σαρακοστή. Ξεκινά εντονότερος ο πνευματικός αγώνας μας. Προσφέροντας, λοιπόν, μια ευκαιρία πνευματικού ανεφοδιασμού η ενορία μας την Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024 πραγματοποίησε ένα απογευματινό προσκύνημα στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης. Η Μονή βρίσκεται στο γραφικό Δρυόβουνο Βοϊου μέσα σε μια μοναδική δασώδη τοποθεσία.
Η ίδρυση της Μονής ανάγεται στο έτος 1592, σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει εντός του ναού, ενώ η αγιογράφησή του ολοκληρώθηκε το 1652. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες από παλαιότερους, υπήρχε επιγραφή που καταστράφηκε στην οποία ήταν χαραγμένο το 1101 ως έτος ανέγερσης του ναού. 
Είναι γνωστό ότι το μοναστήρι επισκέφτηκε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο οποίος αφού κήρυξε τον θείο λόγο, επιδόθηκε στην περιποίηση των μοναχών που ασθενούσαν λόγω επιδημίας. Αφού έφερε νερό από διπλανή πηγή, τέλεσε αγιασμό, έδωσε στους μοναχούς να πιουν και εκείνοι θεραπεύτηκαν. Από τότε το νερό αυτό χαρακτηρίζεται ως αγίασμα και το σημείο από όπου αυτό αναβλύζει έχει διαμορφωθεί ως παρεκκλήσι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ώστε να μπορούν να το προσεγγίζουν οι πιστοί και να πίνουν το καθαγιασμένο νερό ως ευλογία. 
Το μοναστήρι, επίσης, αποτέλεσε σε εμπόλεμες περιόδους της Πατρίδας μας αποθήκη πολεμοφοδίων και ορμητήριο διαφόρων οπλαρχηγών. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, στη Μονή κατέφυγαν και φιλοξενήθηκαν ο αδελφός του Ρήγα Φεραίου, Δημήτριος, ο Καπετάν Βάρδας και ο Παύλος Μελάς. 
Μετά από μια όμορφη διαδρομή, με λιακάδα στην αρχή, αλλά στη συνέχεια με μια καταρρακτώδη βροχή, φτάσαμε νωρίς το απόγευμα στην Ιερά Μονή, όπου το χαμογελαστό καλωσόρισμα των αδελφών ήταν η αποζημίωσή μας.
Κατευθυνθήκαμε αμέσως στον Ιερό Ναό, όπου ακούσαμε μια σύντομη αναφορά της ιστορίας της Μονής. Κατόπιν, μέσα στον λιγοστό υποβλητικό φωτισμό των κεριών, περιστοιχισμένοι από τις μορφές των Αγίων στις παλαιές αγιογραφίες και εικόνες, παρακολουθήσαμε τον Εσπερινό, την Ιερά Παράκληση της Παναγίας μας και το Απόδειπνο, με την κατάνυξή μας να κορυφώνεται από τις μελωδικές ταπεινές φωνές των αδελφών.
Ακολούθησε ευγενικό κέρασμα από τους αδελφούς, οι οποίοι στη συνέχεια μας οδήγησαν στο Αγίασμα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, για να πιούμε και να πάρουμε μαζί μας και ως ευλογία για τα σπιτικά μας.
Επιστρέψαμε αργά το βράδυ, νιώθοντας μέσα μας ιδιαίτερη χαρά, αλλά προπάντων ψυχική ανάταση. Το προσκύνημά μας ήταν μια γενναία πνευματική τόνωση για τη μυστική πορεία μας προς το Πάσχα.